Ελαιώνας

Χονδροελιά Χαλκιδικής

Ο ελαιώνας του κτήματος βρίσκεται στην παραθαλάσσια ζώνη του ΝΔ τμήματος του νομού Χαλκιδικής, στο χωριό Νέα Πλάγια, σε υψόμετρο έως των 20 m. Το γόνιμο έδαφος είναι ασβεστολιθικής προέλευσης, αλκαλικό με ph 7,5-8 και με ικανοποιητική οργανική ουσία. Η ασβεστολιθική προέλευση των εδαφών της περιοχής επηρεάζει θετικά την περιεκτικότητα του ελαιόκαρπου σε πτητικά συστατικά, στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα του Αγουρέλαιου του κτήματος Καραμανλής.

Image

Οι ήπιοι χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια απουσία παγετών ή υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν το μεταβατικό μεσογειακό κλίμα της περιοχής. Οι κλιματικές συνθήκες της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, εξασφαλίζουν την σύνθεση των επιθυμητών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας Χονδροελιάς Χαλκιδικής του κτήματος.

Image

Τέλος, η άρδευση των ελαιώνων μας, εξασφαλίζει την απαιτούμενη υγρασία σε όλα τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης του ελαιόκαρπου και συμβάλλει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην ποιότητα του Αγουρέλαιου.

Τα βλαστικά στάδια των ελαιόδενδρων

Ιανουάριος - Φεβρουάριος

Λήθαργος


Την περίοδο αυτή τα ελαιόδενδρα μπαίνουν σε μια αδρανή κατάσταση

Ιανουάριος - Φεβρουάριος

Μάρτιος

Κλάδεμα


Τον μήνα αυτό πραγματοποιείται το κλάδεμα, ώστε να διατηρηθεί το σωστό σχήμα της ελιάς αλλά και να διατηρηθεί η ισορροπία βλάστησης και καρποφορίας

15-25 Μαΐου

Άνθηση


Στην φωτογραφία απεικονίζονται τα άνθη της ελιάς λίγο πριν την άνθηση. Ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών θα γίνουν καρπός.

15-25 Μαΐου

Ιούνιος-Σεπτέμβριος

Αύξηση καρπού


Ο καρπός αναπτύσσεται σταδιακά, σε τρία στάδια, μέχρι να πάρει το τελικό του μέγεθος στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου και θα ακολουθήσει η ωρίμανση του.

τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου

Συγκομιδή-Παραγωγή Αγουρέλαιου


Λίγο πριν την αλλαγή του χρώματος του καρπού από πράσινο σε ιώδες, συλλέγεται ο πράσινος καρπός για την παραγωγή αγουρέλαιου.

τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου